Támogatók

Támogatók
Támogatók
Támogatók
Támogatók
Támogatók
Támogatók
Támogatók
Támogatók
Link ajánló

“Nem éremben, hanem emlékben mérjük a sikert” -10 éves az YBL úszószakosztálya!

10 éve, azaz 2014 óta van úszószakosztálya az YBL-nek. A jeles jubileum alkalmával Bencze Andrással a szakosztály alapítójával beszélgettünk. 

 

  • Hogyan jött a gondolat, hogy úszó szakosztályt indítanál? 

Bencze András (B.A.): “A Testnevelési Egyetem hallgatójaként 2010-ben kezdtem úszást oktatni a Mom Sport Uszodában (akkor még Sportmax 2-nek hívták). A tanmedencében kaptam egy tehetséges 4-5 éves gyerekekből álló kezdő csoportot, akik 2013-ra már a mély vízben úsztak négy úszásnemben. Azonban a további fejlődés érdekében nem volt akkor az intézményben úszószakosztály, ahová tovább adhattam volna őket, és mivel máshova nem szerettek volna menni, így gondoltam megoldom én.”

  • A Magyar Úszó Szövetség 2014 márciusában ismerte el mint hivatalos úszóklubot az YBL-t, mennyire volt nehéz az indulás? 

B.A.: “Bár csak harmadik nekifutásra fogadta el a Magyar Úszó Szövetség elnöksége a tagfelvételi kérelmünket, ennek ellenére a kis csoportommal már egy éve készültünk a versenyekre. Kezdetben 7 fővel foglalkoztam, és igyekeztem a lehető legjobb körülményeket kialakítani a gyerekek számára. Sajnos kezdeti nehézség volt, hogy három évig nem kaphattunk támogatást, így kényszerből jóval kevesebb időt voltunk vízben, viszont intenzívebb munkát kellett végezni, ez végül a szakosztályunk védjegyévé vált. Aztán idővel szerencsére beérett a sok munka, mert egyre többen csatlakoztak hozzánk, és más kluboknak is felkeltettük a figyelmét.”

 

  • Milyen korosztályokkal foglalkoztok? 


B.A.:”Jelenleg négy korcsoporttal foglalkozunk: Előkészítő, Delfin, Cápa-Gyerek, Serdülő-Ifi”

  • Mi a legfontosabb eleme egy fiatal úszó fejlődésének?

B.A.: “Az YBL minden gyereknek megadta, és megadja az esélyt ebben a sportágban, így számunkra csak az a fontos, hogy szeresse, és akarja csinálni. Több olyan úszónk volt, akik már viszonylag későn, 12 évesen jöttek hozzánk, és más egyesületnél már “öregnek” számítottak. Ennek ellenére foglalkoztunk velük, vállalták a gyerekek az ezzel járó heti edzésszámot, és ennek eredményeképpen idővel rajthoz állhattak olyan versenyeken ahol olimpikonokkal együtt versenyezhettek. Nem éremben, vagy helyezésben mérjük a sikert, hanem élményben. Az érmeket, okleveleket elveszítjük, de az élményeket örökre magunkkal visszük. “

  • Mely eredményekre vagy a legbüszkébb az elmúlt 10 évből? 

B.A.: ”Mint edző, természetesen a kis csoportomra, akik közül többen megjárták a felnőtt Országos Bajnokságot, és ezt a közel 12 évet velük együtt megélni minden éremnél, vagy díjnál többet ér. Szakosztályvezetőként az nagy elismerés számomra, hogy a sok nehézség ellenére még mindig itt vagyunk, és a szuper edzői csapatommal együtt tesszük a dolgunkat. Minden évben tudunk az Országos Bajnokságokon több pontszerző vagy dobogós helyezést felmutatni. Tisztában vagyunk vele hol a helyünk az úszósportban, és ennek igyekszünk maradéktalanul eleget tenni. 

  • Van együttműködés a vízilabda, és az úszószakosztály között? 

B.A.: “Mindkét szakosztálynak van előkészítő csoportja, így hivatalosan nincs. Viszont több gyereket adtunk már át, akik több évig edzettek az úszókkal, és ezek a srácok jelenleg is meghatározói játékosai például 2007-es vagy a 2008-as korosztálynak. Fordítva még nem volt erre precedens, és szerintem nem is lesz.”

  • 2019-től már kizárólag a szakosztály napi működéséért felelsz, de tervezed esetleg a visszatérést az egyik csoporthoz?


B.A.: “2019-ben egy közel 10 éves időszakot zártam le azzal, hogy átadtam a csapatomat Benő bácsinak. Nehéz döntés volt, de úgy éreztem kicsit elfáradtam, és vallom azt, hogy csak az foglalkozzon gyerekekkel, aki 100%-ot tud magából adni nap mint nap. Rengeteg nagy dolgot értünk el együtt az úszókkal, amik biztosan végig kísérik majd az életemet. Természetesen tervezem a visszatérést, de ilyen-olyan indokok miatt ennek még nem jött el az ideje.”

  • Milyen tervekkel vágtok neki a következő 10 évnek? 

B.A.: “Az utóbbi évek nehézségei után meg kell becsülni azt, hogy egyáltalán működik a szakosztály… tehát maradjon is így még minimum 10 évig! Nincsenek tartozásaink, amit vállalunk azt maradéktalanul betartjuk, és a hitelességünk megtartása mindennél fontosabb.  Az utánpótlás nevelés, és a tehetséggondozás a legfőbb feladatunk, illetve a családias légkör biztosítása. Szeretnénk feszegetni a határokat, de csak és kizárólag az aktuális lehetőségeinken belül “varázsolunk”. Hajrá YBL!”
2024-05-30Szerkeszti:     Veres Zoltán (Zocc)

Készítette:     Battyányi Gábor

Kapcsolat: